Ing. Ľudmila Hladká: SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV V BANSKEJ BYSTRICI

Ing. Ľudmila Hladká: SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV V BANSKEJ BYSTRICI

Dňa 14. októbra 2022 sa v Banskej Bystrici konal seminár pre regionálnych novinárov na tému “Energetická kríza a ekologická transformácia“. Toto podujatie zorganizovala Kancelária Európskeho parlamentu (ďalej len „EP“) na Slovensku v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici.

Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia EP Ivana Janíková Stavrovská, tlačová tajomníčka Kancelárie EP a Ján Jakubov, tlačový tajomník Kancelárie EP, Robert Hajšel a Michal Wiezík poslanci Európskeho parlamentu, Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici zastupovalo niekoľko jej členov.

Poslanci EP informovali o návrhoch opatrení na zvládnutie energetickej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a možnostiach jej riešenia. Dopad zvýšenia nákladov na energie sa dotkne každého občana EÚ. Slovensko je industriálna krajina s vysokou spotrebou energií a preto obavy o dostatočné zásoby energií sú opodstatnené. Avšak podľa poskytnutých informácií, má Slovensko dostatočné zásoby plynu na nadchádzajúce zimné obdobie. Ako informoval pán Hajšel, poslanec EP, EÚ rieši tento problém dlhodobo, už od počiatočných výpadkov dodávok plynu zo strany Ruskej federácie. Hľadajú sa noví dodávatelia a tiež možnosti využitia prírodných zdrojov. Európske štáty deklarovali energetickú solidaritu a spoločné európske šetrenie energiami. Zásobníky plynu sú naplnené na 95% a obsahujú len 40% plynu z dodávok z Ruskej Federácie. Odznela zaujímavá informácia, že Slovensko sa dokázalo odstrihnúť od dodávok plynu z Ruskej Federácie takmer okamžite a v súčasnosti je podiel dodávok plynu z Ruska  na úrovni 8%.

Pán Wiezík, poslanec EP, doplnil informácie o možnostiach využitia nových technológií a tiež uviedol, že energetická kríza sa môže poňať aj ako príležitosť na lepšie využitie slnečnej, veternej a geotermálnej energie. Slovensko má veľa tepelných prameňov, ktoré by sa mohli využívať nie len v podobe kúpeľov a akvaparkov, ale aj na vykurovanie domácností, skleníkov a pod. V súčasnosti využívame iba 1-1,5 % geotermálnej energie. Okrem iného, EÚ vytvorila možnosť kompenzácie cien plynu a energií tak, že Slovensko má možnosť čerpať štrukturálne fondy na zníženie dopadu rastu cien energií.

V rámci diskusie zástupcovia EP odpovedali na otázky, ktoré sa týkali možnosti zmeny dodávateľa jadrového paliva, zdanenia neprimeraných ziskov jednotlivých výrobcov energií, ale aj prípadného legislatívneho rámca, ktorý by takýto spôsob zdanenia umožňoval.

Na záver treba poďakovať zástupcom EP a tiež pani Ivete Kubekovej, tajomníčke Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov a OZ SCIJ Slovakia, za zorganizovanie tohto seminára v Banskej Bystrici. 

©Ing. Ľudmila Hladká, Banská Bystrica, 22. októbra 2022

©Photo Ing. Peter Hladký

©Photo Ing. Ľudmila Hladká











Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí