Ing. Ľudmila Hladká: Demokracia v praxi: Európske voľby 2024. Seminár pre regionálnych novinárov

Ing. Ľudmila Hladká: Demokracia v praxi: Európske voľby 2024.
SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV

Rok 2024 sa bude niesť v znamení Európskych volieb, to znamená, že budú hlavnou témou mnohých diskusii a aj článkov v slovenských médiách.  Aby občania Slovenskej republiky boli dostatočne informovaní a dokázali sledovať ciele Európskej únie a boj kandidátov o post európskeho poslanca a o hlasy voličov, zorganizovala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici seminár pre regionálnych novinárov na tému „Demokracia v praxi: Európske voľby 2024.“

Tlačoví tajomníci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku
Ivana Janíková Stavrovská a Ján Jakubov

Za Kanceláriu Európskeho parlamentu na Slovensku (ďalej len „Kancelária EP“) sa jej zúčastnila tlačová tajomníčka Ivana Janíková Stavrovská spolu s tlačovým tajomníkom Kancelárie EP Jánom Jakubovom a poslankyňa Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku Miriam Lexmann. Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici zastupovalo niekoľko jej členov.

V prvom vstupe tlačová tajomníčka Kancelárie EP Ivana Janíková Stavrovská, vo svojej prezentácii pod názvom „Aktuálne témy Európskeho parlamentu s výhľadom k Európskym voľbám 2024. Prezentácia služieb EP pre médiá.“predstavila cieľ informačnej kampane, ktorá sa bude niesť v znamení citátu „Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných.

Tlačová tajomníčka Kancelárie EP Ivana Janíková Stavrovská

Cieľom kampane je informovať občanov o dôležitosti a termíne volieb, mobilizovať občanov a vysvetľovať prečo je dôležité, aby sa zúčastnili volieb do EP. Európske voľby v štátoch Európskej únie budú prebiehať od 6. do 9. júna 2024. Na Slovensku sa budú konať 8. júna 2024. Po prvýkrát v histórii si budú Slováci voliť 15 zástupcov do Európskeho parlamentu, (t. j o jedného europoslanca viac, ako doteraz) - dôvodom je Brexit, pretože zástupcovia Spojeného kráľovstva po Brexite uvoľnili svoje miesta v EP. V súčasnosti  má EP ešte rezervu 46 miest pre poslancov, v prípade rozšírenia EÚ o ďalšie členské štáty.

Ako nás informovala tlačová tajomníčka Kancelárie EP Ivana Janíková Stavrovská, v priebehu kampane sa Európsky parlament bude vyhýbať politickým témam a viac sa zameria na informovanie o dôležitosti volieb, termíne volieb, prečo je dôležitá účasť vo voľbách a na prezentáciu výsledkov svojej činnosti v uplynulom volebnom období. Predpokladá sa, že volebná kampaň v jednotlivých členských štátoch EÚ bude viac politická a bude obsahovať aj niektoré problematické národné témy. Zástupcovia médií Európskeho parlamentu by uvítali, keby sa v národných médiách preferovali témy, ktoré sú spoločné, t. j. národné aj Európske témy.

Od apríla do júna 2023 bude EP robiť mobilizačnú kampaň a očakáva sa väčší záujem o Európske parlamentné voľby ako v predchádzajúcom období. Po voľbách bude prebiehať monitoring rozloženia síl jednotlivých frakcií v Európskom parlamente. Je možné, že zoskupenie síl bude v novom parlamente iné, ako v súčasnosti. To závisí od zvolenia poslancov v jednotlivých členských štátoch a od toho sa bude odvíjať aj činnosť budúceho parlamentu. Preto bude treba, aby sa kampaň zamerala na výsledky činnosti EP v predchádzajúcom volebnom období. Mala by sa vyzdvihnúť spolupráca parlamentu v oblasti legislatívy, ktorú schválil EP a ktorá pozitívne ovplyvnila všetkých občanov EÚ ako napr. zvládnutie COVIDU, prijatie programu ERAZMUS+, revízia farmaceutických výrobkov, azylová politika a migrácia, (prijatý nový pakt o migrácii a azyle, ktorý vstúpi do platnosti vo februári 2024), a pod.  Európsky parlament tiež prijal niekoľko právnych noriem, ktoré sa týkajú boja proti korupcii, praniu špinavých peňazí, dezinformácií a podpory právneho štátu.

Medzi prioritu v oblasti témy „Silnejšia Európa vo svete“ patrí aj rozširovanie EÚ vrátane začatia rozhovorov s Ukrajinou o prístupe k EÚ. Predpokladá sa, že to nebude jednoduchý a rýchly proces.

Aby boli občania informovaní o činnosti Európskeho parlamentu, na webovom sídle EP je pripravený informačný materiál pre médiá. Tu tí, ktorí majú záujem, môžu nájsť v jednotlivých záložkách informácie k nasledovným témam: Stručný sprievodca Európskym parlamentom, Demokracia v akcii: Priority a úspechy Európskeho parlamentu, Ako sledovať prácu Parlamentu: od výborov až po plenárne schôdze, Prieskumy vo všetkých členských štátoch, Výsledky európskych volieb, Čo robí Európa pre mňa?, Audiovizuálne služby, Užitočné kontakty pre novinárov, ktorí sa venujú činnosti Európskeho parlamentu. Stránka je však otvorená pre všetkých, ktorých zaujíma činnosť EP.

Okrem toho už existuje aj webová stránka pod názvom SPOLOČNE.EU. Táto stránka „združuje komunitu ľudí, ktorí veria v demokraciu, ktorým záleží na Európskej únii a európskych hodnotách, spája ľudí z celej Európy a umožňuje im stretávať sa, vymieňať si poznatky, učiť sa nové zručnosti, motivuje občanov k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2024“.

Informácie a správy o dianí v Európskom parlamente a v EÚ je možné nájsť na webovej stránke https://bratislava.europarl.europa.eu/sk, prípadne je možné kanceláriu kontaktovať cez e-mail epbratislava@europarl.europa.eu.  (opens in a new tab)

Druhú časť seminára Kancelárie EP pre regionálnych novinárov a o práci v EP pripravila a prezentovala europoslankyňa Miriam Lexmann. Informácie o prezentácii pani Lexmann nájdete v nasledujúcom príspevku.

Banská Bystrica, November 2023

Text:  © Ing. Ľudmila Hladká

Foto: © Ing. Ľudmila Hladká
Foto: © Ing. Peter Hladký

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí