Ing. Ľudmila Hladká: Poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann. Seminár pre regionálnych novinárov

Ing. Ľudmila Hladká: Poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann
SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV

Druhá časť seminára sa týkala europoslankyne Miriam Lexmann, ktorá pre novinárov pripravila prezentáciu a informácie o jej práci v Európskom parlamente. Miriam Lexmann je členkou Výboru pre zahraničné veci, Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci,  je členkou Delegácie pre vzťahy s Bieloruskom, členkou Delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Euronest a náhradníčka Podvýboru pre bezpečnosť a obranu, je aj tieňová spravodajkyňa pre dôležitú legislatívu ohľadne nariadenia o zákaze výrobkov vyrobených za použitia nútenej práce a spravodajkyňa ohľadne nariadenia pre zaistenie bezpečných a udržateľných dodávok kritických surovín. Viac informácií o jej pôsobení v EP a aj na Slovensku je možné získať  na webovej stránke www.lexmann.eu, prípadne prostredníctvom e-mailu na media@lexmann.eu.





Po krátkom úvode prebiehala diskusia na rôzne témy. Ako už bolo uvedené, europoslankyňa pani Miriam  Lexmann  je náhradníčkou Podvýboru pre bezpečnosť a obranu. A preto sa diskusia týkala aj tém, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť EÚ. Ide predovšetkým o zníženie závislosti EÚ na totalitných režimoch.



EÚ bola závislá (a čiastočne aj je) na dodávkach zdrojov ako je ropa, plyn a aj na iných komoditách, ktoré sú dôležité pre výrobu a ktorými EÚ nedisponuje. Cieľom EÚ je  diverzifikácia zdrojov a zbavenie sa  závislosti predovšetkým na štátoch ako je Rusko a Čína. Nejednotnosť postojov európskych štátov je hrozbou pre celú EÚ. Ako príklad sa spomenul nie len projekt Northstreem II, ale aj závislosť na čínskych digitálnych technológiách, (implementácia sietí 5G v EÚ, čínskej firmy HUAWEI), ktoré umožňujú sledovanie a odpočúvanie občanov EÚ. Snahou Číny je ovládnutie európskeho trhu etablovaním čínskych spoločností v európskom priestore a ovládnutím, resp. kontrolou kritickej infraštruktúry ako sú telekomunikácie, energetika, doprava, a pod. Predaj čínskych lacných výrobkov na európskom trhu znižuje konkurencieschopnosť európskych firiem. EÚ sa svojimi opatreniami snaží zamedziť tomuto nežiadúcemu vplyvu.



Témou diskusie bol aj vplyv umelej inteligencie na zamestnanosť a vzdelávanie. Ako je všeobecne známe, umelá inteligencia preberá v spoločnosti niektoré práce a preto je nutné nastaviť adekvátne vzdelávania pre budúce generácie, tak aby boli občania EÚ dostatočne pripravení na požiadavky praxe. Vzdelávanie v súčasnosti zaostáva za praxou, čo môže byť v budúcnosti veľký problém. S nástupom umelej inteligencie je nutné prijať aj nové legislatívne normy EÚ.



Šírenie detskej pornografie, hoaxov, zneužívanie maloletých v digitálnom prostredí a migrácia sú ďalšími hrozbami pre občanov EÚ. Migrácia je celosvetový problém. Aby sa zabránilo jej šíreniu, EÚ sa bude snažiť o prevenciu riešenia migrácie investovaním a vytváraním pracovných príležitostí v rozvojových štátoch tak, aby ľudia mohli žiť a tvoriť hodnoty vo svojej vlasti.



Prax nám potvrdila, že treba neustále pripomínať, čo EÚ poskytuje občanom. Ide predovšetkým o slobodný pohyb ľudí, tovarov a služieb, spoločnú menu, spoločné hranice a vzájomnú spoluprácu a pomoc v každej oblasti. Pri voľbe kandidátov na post europoslanca za Slovenskú republiku by sa na tieto výhody nemalo zabúdať. 



Na záver treba poďakovať poslankyni EP pani Miriam Lexmann, zástupcom kancelárie EP na Slovensku a tiež pani Ivete Kubekovej, tajomníčke Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov a OZ SCIJ Slovakia, za zorganizovanie tohto seminára v Banskej Bystrici. 


Banská Bystrica, November 2023 

Text: © Ing. Ľudmila Hladká 
Foto: © Ing. Ľudmila Hladká
Foto: © Ing. Peter Hladký









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí