Ing. Ľudmila Hladká: SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV - Demokracia v praxi: 50 dní do Európskych volieb

Ing. Ľudmila Hladká: SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV

Demokracia v praxi: 50 dní do Európskych volieb


Rok 2024 je v znamení Európskych volieb. Občania Slovenskej republiky budú dňa 8. júna 2024 vyberať  kandidátov na post európskeho poslanca a z tohto dôvodu Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku zorganizovala v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici seminár pre regionálnych novinárov na tému „Demokracia v praxi: 50 dní do Európskych volieb“.


Za Kanceláriu Európskeho parlamentu na Slovensku (ďalej len „Kancelária EP“) sa jej zúčastnili tlačoví tajomníci Ján Jakubov a Štefan Hudec ako aj poslanec Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku Michal Wiezik. Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici zastupovalo niekoľko jej členov.


Európske voľby v štátoch Európskej únie budú prebiehať od 6. do 9. júna 2024. Na Slovensku sa budú konať 8. júna 2024 a prvýkrát v histórii si budú Slováci voliť 15 zástupcov do Európskeho parlamentu (t. j o jedného europoslanca viac, ako doteraz), pretože zástupcovia Spojeného kráľovstva po Brexite uvoľnili svoje miesta v EP. 

Tlačový tajomník Kancelárie EP Ján Jakubov predstavil cieľ informačnej kampane, ktorá sa nesie v znamení citátu „Využi svoj hlas“ a výsledky špeciálneho euro-barometra 101.1/EB045EP – „Jarný prieskum Európskeho parlamentu 2024“.
 
            Zo zverejneného eurobarometra vyplýva, že:

-   60 % opýtaných občanov EÚ a 43 % obyvateľov Slovenska sa zaujíma o európske voľby, čo je v porovnaní s rokom 2019 o 11 % obyvateľov EÚ a 5 % obyvateľov SK viac

-   vzhľadom na súčasnú medzinárodnú situáciu pokladá až 81 % obyvateľov EÚ a 80 % obyvateľov SK hlasovanie do EP za dôležité

-   väčšina respondentov, 73 % EÚ a 85 % SK, vníma vplyv EÚ na ich bežný život

            -   rastie dôležitosť obrany a bezpečnosti Únie.


Dôležitosť témy obrany a bezpečnosti Únie vyplýva predovšetkým zo súčasnej medzinárodnej situácie a to predovšetkým v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. Najväčší význam bezpečnosti EÚ vyslovili respondenti Dánska (56 %), Fínska (55 %) a Litvy (53 %), ktorí pokladajú túto tému za najdôležitejšiu.


Čo sa týka budúcnosti, podľa občanov EÚ, by sa mala Únia zamerať najmä na obranu a bezpečnosť (37 % respondentov EÚ z celej EÚ), energetické otázky vrátane energetickej nezávislosti


(30 % respondentov EÚ z celej EÚ), potravinovú bezpečnosť a poľnohospodárstvo (30 % opýtaných).

Podľa prieskumu bolo zistené, že obyvatelia 15 členských krajín EÚ sú presvedčení o posilnení úlohy EÚ vo svete za posledných pár rokov. Ide napr. o Švédsko, Portugalsko a Dánsko. Opačný názor však zastávajú obyvatelia Slovinska a Česka, ktoré tvrdia, že v ostatných rokoch došlo k oslabeniu úlohy EÚ vo svete.

Necelé tri štvrtiny opýtaných z celej EÚ je presvedčených, že výsledky práce EÚ ovplyvňujú ich bežný život. Na Slovensku je to až 85 %, čo nie je málo, a preto sa predpokladá aj vyšší záujem obyvateľov Slovenska o európske voľby.


Po voľbách bude prebiehať monitoring rozloženia síl v jednotlivých frakciách v Európskom parlamente. Je možné, že zoskupenie síl bude v novom parlamente iné, ako v súčasnosti. To závisí od zvolenia poslancov v jednotlivých členských štátoch a od toho sa bude odvíjať aj činnosť budúceho parlamentu.


Ako bude vyzerať zloženie parlamentu a aké témy budú rezonovať ako prioritné, bude závisieť od volieb. Preto je veľmi dôležité, aby voliči využili svoje právo a šli voliť. Od volieb závisí nie len budúcnosť EÚ, ale ja tá naša.


Druhú prezentáciu o práci v EP pripravil europoslanec Michal Wiezik, ktorý je členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín a Výboru pre petície. Ako náhradník prauje pre Výbor pre kontrolu rozpočtu.


Po krátkom zhodnotení svojej činnosti v EP, prebiehala diskusia na rôzne témy v oblasti ochrany životného prostredia a energetickej nezávislosti EÚ. Podľa názoru pána Wiezika, by sa mala EÚ zamerať na využívanie obnoviteľných zdrojov ako je slnečná, veterná a geotermálna energia. Jednou z úloh EÚ je aj rozšírenie výroby elektromobilov a vybudovanie nabíjacích staníc.  





EÚ bola závislá (a čiastočne aj je) na dodávkach zdrojov ako je ropa, plyn a iné komodity dôležité pre výrobu, ktorými EÚ nedisponuje. Cieľom EÚ je diverzifikácia zdrojov a zbavenie sa  závislosti predovšetkým na štátoch ako je Rusko a Čína.


Diskusia prebiehala pri obede a aj po obede.



Na záver treba poďakovať poslancovi EP pánovi Michalovi Wiezikovi, zástupcom kancelárie EP na Slovensku a tiež pani Ivete Kubekovej, tajomníčke Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov a OZ SCIJ Slovakia, za zorganizovanie tohto seminára v Banskej Bystrici. 

Banská Bystrica, 22. apríla 2024 

Text: © Ing. Ľudmila Hladká 
Foto: © Ing. Ľudmila Hladká
Foto: © Ing. Peter Hladký




 






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí