Peter Hladký: Skvelý koncert Hanky G a Ondreja Krajňáka v Banskej Bystrici

 

Peter Hladký: Skvelý koncert Hanky G a Ondreja Krajňáka v Banskej Bystrici

V nedeľu 5.2.2023 sa uskutočnil koncert Hanky G a Ondreja Krajňáka v Banskej Bystrici.

Ondreja a Hanku poznáme z koncertov, kde prepájajú jazzovú, soulovú a gospelovú hudbu.

Ondrej Krajňák je vynikajúci jazzový klavirista, známy nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, v Poľsku a Maďarsku. Okrem toho je aj talentovaný skladateľ a aranžér.  Je držiteľom prestížneho slovenského jazzového ocenenia Ladislava Martoníka. Ondrej Krajňák patrí k neodmysliteľným postavám slovenského jazzu. Zúčastňuje sa hudobných projektov na domácej scéne a okrem toho sa úspešne venuje aj vlastným zoskupeniam a projektom. Jeho štýl je charakteristický  vysokou virtuozitou a temperamentom. S Hankou Gregušovou spolupracuje a sprevádza ju úplne od začiatku, od jej prvého albumu v roku 2007.

Hanka Gregušová, ktorá pôsobí pod značkou Hanka G je slovenská jazzová speváčka, ktorá už viac ako 6 rokov pôsobí v New Yorku. V USA spievala gospel v zbore aj ako sólista v kostole, vystupuje na jazzových festivaloch, spieva v jazzových kluboch. Spolupracuje so známymi jazzovými muzikantami. Cassandra Wilson, dvojnásobná držiteľka hudobného ocenenia Grammy a najlepšia americká jazzová speváčka podľa časopisu TIME, sa vyjadrila o Hanke G že je  “najlepšia z nastupujúcej generácie“. Hanka viacej ako desať rokov vystupuje na domácej aj na zahraničnej scéne. Jej fanúšikovia obdivujú jej tmavý, hlboko posadený alt. Na jej vystúpeniach spája jazz, soul a world-music. V roku 2017 jej odborná porota Hudobného fondu “za výnimočné interpretačné výkony” udelila najvyššie ocenenie v oblasti jazzu, cenu  Ladislava Martoníka. Stala sa tak druhou, takto ocenenou ženou, v priebehu 26 rokov udeľovania tohto ocenenia na Slovensku.

 Hanka Gregušová, ktorá úspešne pôsobí na hudobnej scéne v New Yorku. Vydala ďalší, v poradí piaty album “Ballads in the Key of Love“, ktorý bol nahratý v legendárnom nahrávacom štúdiu EastSide Sound Studio v New York City. V dobe, keď sa na nás zo všetkých strán valia negatívne emócie, násilie a nenávisť, má album ambíciu priniesť medzi ľudí viac lásky a porozumenia. V rámci koncertu sa uskutočnil aj slovenský krst tohto albumu.

Koncert bol skvelý, plný pozitívnych emócií a vynikajúce hudobné výkony Hanky Gregušovej a Ondreja Krajňáka dopĺňala Hanka zaujímavým rozprávaním príbehov z jej začiatkov a pôsobenia v USA.

Ondrej, Hanka, vďaka za pekný zážitok a gratulujem k vynikajúcemu albumu Ballads in the Key of Love.

Text: ©Peter Hladký

Foto: ©Peter Hladký

Banská Bystrica, 12. Februára 2023

























Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí