Peter Hladký: Koncert Three Pianos – Krajňák, Šrámek a Kováč, v Banskej Bystrici

Peter Hladký: Koncert Three Pianos – Krajňák, Šrámek a Kováč, v Banskej Bystrici

Dňa 11. februára 2023 sa v jazzovom klube Hogo Fogo v Banskej Bystrici uskutočnil skvelý koncert Three Pianos, zoskupenia troch špikových československých klaviristov, ktorí pochádzajú zo Slovenska, Ondreja Krajňáka, Ľuboša Šrámeka a Klaudiusa Kováča. Československých preto, že aj keď žijú a pôsobia väčšinou na Slovensku, v Čechách majú častokrát oveľa lepšie podmienky, väčšie zázemie a podporu, ako doma.

Vidieť a počuť ktoréhokoľvek z nich hrať je zážitok, ale vidieť a počuť ich hrať v takejto zostave je trojnásobný zážitok na tretiu.

Three pianos som zažil viackrát. Prvýkrát na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2006, potom v roku 2013 v Banskej Štiavnici, na podujatí mini Jazznica - https://www.jazz.sk/articles/mini-jazznica-2013-three-pianos. Vždy to bol veľký zážitok.

V Banskej Bystrici to bol opäť silný zážitok. Večer plný pozitívnych emócií a pozitívnej energie, ktoré boli znásobené radosťou z ich stretnutia a z vystúpenia v takejto zostave a aj zo stretnutí s muzikantmi a fanúšikmi z Banskej Bystrice. Klub bol plný a atmosféra večera bola nádherná. Ondreja, Klaudiusa a Ľuboša spája okrem hudby aj dlhoročné priateľstvo, vzájomná spolupráca na rôznych hudobných projektoch a aj rodinné väzby – Ondrej Krajňák a Klaudius Kováč sú bratranci.

Klaudius Kováč pôsobil niekoľko rokov v Banskej Bystrici a vychoval a ovplyvnil veľa jazzových muzikantov, ktorí tu študovali a z ktorých vyrástli kvalitní jazzmani. Jakub Tӧkӧly, Peter Korman, Kristián Kuruc, Martin Uherek, Peter Palaj a ďalší sa k nemu hrdo hlásia. Niektorí pokračovali v štúdiách na JAMU v Brne, práve u Ľuboša Šrámeka.

Projekt Three Pianos je koncipovaný tak, hrajú len dvaja hráči a postupne sa kombinácia jednotlivých dvojíc mení. Všetci traja sú skvelí virtuózi a ich výkon na pódiu nie je súboj, ale neuveriteľná hudobná komunikácia, elixír hudobných nápadov, výziev a odpovedí na ne a aj výmena a toky energie nielen medzi interpretmi, ale aj medzi interpretmi a publikom. Je úžasné sledovať, ako hudba postupne všetkých pohltí.

Vždy, keď som Three Pianos videl, to bol veľký zážitok, ale koncert Three Pianos v Banskej Bystrici bol mimoriadne vydarený, plný emócií a pozitívnej energie. Neviem čím to bolo, či preto, že sa starí dobrí priatelia dávno takto na pódiu nestretli alebo aj preto, že v Banskej Bystrici sa stretli s mnohými skalnými fanúšikmi a s dušami spriaznenými nielen jazzom, ale aj ľudsky. To všetko prispelo k euforickej nálade všetkých zúčastnených a k nádhernej atmosfére v klube.

Krásnu atmosféru koncertu a zaujímavé momenty som sa snažil zachytiť na doleuvedených fotografiách.

Už teraz sa teším na ďalší koncert Three Pianos, ak sa zase starí priatelia Klaudius Kováč, Ľuboš Šrámek a Ondrej Krajňák niekedy stretnú a podelia sa s publikom o svoje majstrovstvo a hlavne o radosť a pozitívne emócie.

Na záver môžem konštatovať, a to určite v tomto prípade platí na 100 %, že kto nebol, môže ľutovať.

V Banskej Bystrici, 26, februára 2023

Text: © Peter Hladký

Foto: © Peter Hladký



























Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Peter Hladký: Smršť kubánskeho jazzu v Banskej Bystrici