Peter Hladký: Spomienka na fotografa Maťa Kapustu

Peter Hladký: Spomienka na fotografa Maťa Kapustu

Maťo Kapusta bol známy banskobystrický fotograf. Známy bol nielen kvôli svojim fotografiám, ale hlavne kvôli tomu, že bol postihnutý, imobilný a v Banskej Bystrici, ale aj inde ho bolo možné vidieť pohybovať sa na invalidnom vozíku. Aj kvôli tomu sám seba nazýval “Fotograf na voľnom kolese”.

Včera som sa dozvedel smutnú správu, že zomrel.

S Maťom sme sa občas stretli v meste, ale okrem toho sme ho, spolu s manželkou pár krát vzali na výlet autom, kde by sa ináč nedostal. Raz sme ho zobrali na Skalku, vytlačili sme ho na vozíku až na hrebeň a popri vysielači sme po hrebeni prešli až na vrchol. Našťastie nám pomohol párik mladých ľudí, ktorí boli nadšení, že sme pre Maťa urobili takýto výlet a ochotne nám pomohli Maťa na invalidnom vozíku po krkahájoch vytlačiť až na vrchol. Turistika ako víno, ale stálo to za to. Zo Skalky sme potom išli ešte na Kremnické bane, na geografický stred Európy pri starobylom kostole sv. Jána Krstiteľa. No a nakoniec sme zašli do Kremnice a cestou domov sme sa podvečer zastavili na neskorý obed. Bola to pred pár rokmi pohodovo a produktívne stávená sobota.

O dva roky neskôr sme Maťa aj s vozíkom zase zobrali na výlet. Tentokrát sme naplánovali výlet do kaštieľa v Oponiciach a odtiaľ sme šli fotiť starobylý kostolík v Dražovciach. Maťo bol vo svojom živle, nafotil pekné fotky a zase sme spolu strávili peknú a pohodovú sobotu.

Časom si Maťo zaobstaral elektrický vozík, resp. elektrický bicykel pre invalidov, takže už bol mobilnejší a rozšíril sa mu okruh dostupnosti. Dávno sme spolu neboli, občas sme ho videli prefrčať na jeho biku dole námestím.

Zhruba pred dvomi týždňami mi volal. Spýtal som sa ho, čo je s ním, že som ho už dávno nevidel. Povedal mi, že je vážne chorý, že mu odchádzajú obličky a že každý druhý deň chodí do nemocnice na dialýzu a aby sme ho prišli pozrieť. Sľúbil som mu, že sa určite ukážeme, ale bohužiaľ, už sme to nestihli.

U Maťa som úprimne obdivoval jeho energiu a vôľu. Napriek jeho vážnemu postihnutiu fotil, bol aktívny a nenariekal nad svojim osudom, ale robil to, čo ho baví – fotil.

Toto je malá spomienka na Maťa a na pár zážitkov aj s niekoľkými fotografiami z výletov s ním. Poslednú fotku nám urobil Maťo pri kostolíku v Dražovciach, ako peknú pamiatku na výlet.

Odpočívaj v pokoji Maťko!

Text: ©Peter Hladký

Foto: ©Peter Hladký

Foto: ©Maťo Kapusta (posledná fotografia)

 Banská Bystrica 19. Júla 2022




























Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí