Peter Hladký: 27. United Europe Jazz Festival Banská Bystrica 2023 – 2. časť

Peter Hladký: 27. United Europe Jazz Festival Banská Bystrica 2023 – 2. časť

1. Sobotňajší program festivalu sa na Námestí SNP začal koncertom, na ktorom sa predstavil Big Band a Saxofónové kvarteto ZUŠ Jána Cikkera v Banskej Bystrici.

2. Klawo


Poľská skupina Klawo

Druhý sobotňajší koncert festival na Námestí SNP odohrala poľská skupina Klawo. Členovia skupiny sú z Hudobnej akadémie v Gdansku a hrajú niečo medzi novým britským jazzom a americkým moderným jazzom. Na festivale sa predstavili v nasledujúcom zložení: Konstanty Kostka - klávesy, Tomasz Rafalski - klávesy, Alicja Sobstyl - flauta a svev, Karol Tchórz - trúbka, Artur Szalsza - basová gitara a gitara, Kuba Krzanowski - bicie. 

3. Tibor Feledi Kairos Quintet

Tretí koncert zaznel v podaní skupiny Tibor Feledi Kairos Quintet v zložení: Tibor Feledi – piano, syntetizátor; Lenka Molčányiová – saxofón; Michal Cálik – trúbka; Michal Šelep – basová gitara a Juraj Dávid Raši – bicie. 

Skupina sa do povedomia jazzovej komunity na Slovensku dostala po vystúpení na B pódiu na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2018 a aj neskôr, keď ako víťaz súťaže mladých talentov otvárala zahajovacím koncertom nasledujúci ročník Bratislavských jazzových dní v roku 2019. Ich debutový album Common Playgrounds, získal v roku 2018 cenu “Jazzový album roka" v ocenení Radio Head Awards.

Skupina hrá svoje skladby Tibora Felediho, ktoré sú inšpirované slovenskými detskými pesničkami a prepojené progresívnym jazzom. Publikum si mohlo vypočuť skladby z ich CD, ktoré sú kombináciou jazzu, klasickej hudby, groove, fusion, improvizácie a elektroniky.

Kocert bol veľmi kvalitný a nároční fanúšikovia jazzu si prišli na svoje.

4. Peter Lipa & Band

Peter Lipa, známy slovenský jazzman a showman prilákal so svojou skupinou veľa priaznivcov jazzu a spoľahlivo zaplnil hľadisko pod pódiom na Námestí SNP.

Pred samotným koncertom mu známy banskobystrický jazzový bubeník Robo Striež, v mene banskobystrických jazzmanov a priaznivcov jazzu odovzdal darček k jeho nadchádzajúcemu životnému jubileu.

Peter Lipa so svojou skupinou zahral a odspieval staré osvedčené štandardy, pauzy medzi skladbami dopĺňal rozprávaním a vtipnými bonmontmi a svojou charizmou rozospieval a rozscatoval celé námestie. Rado Tariška sóloval na saxofóne, Richard Csino na basgitare, spolu s bubeníkom Jakubom Kačicom držali rytmus a Peter Lipa ml. hral na klávesoch.

Posledný sobotňajší koncert na námestí bol tradične dobrý, publikom sa bavilo a ľudia odchádzali spokojne na ďalšie dva koncerty festivalu do Robotníckeho domu a niektorí domov.

5. V Robotníckom dome pokračoval festival večerným programom, dvomi koncertami – prvý bol v podaní česko-slovensko-ukrajinského multižánrového zoskupenia Limbo.

6. Sobotňajší oficiálny koncertný program končil koncertom zoskupenia známeho slovenského jazzového basgitaristu Juraja Grigláka & Company s americkým legendárnym bubeníkom Poogie Bellom v Robotníckom dome.     

7. Po oficiálnych koncertných vystúpeniach na Námestí SNP a v Robotníckom dome končil sobotňajší večer Jam SessionHogo Fogo Jazz & Art Clube.


V Banskej Bystrici, 26. apríla 2023

Text ©Peter Hladký

Foto ©Peter Hladký

Poľská skupina Klawo










Tibor Feledi Kairos Quintet















Peter Lipa  & Band


























Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí