Peter Hladký: Koncert Slovak Nuevo Quinteto v Národnom dome

Peter Hladký: Koncert Slovak Nuevo Quinteto v Národnom dome

V sobotu, 15. Apríla 2023 sa v Národnom dome v Banskej Bystrici uskutočnil koncert zoskupenia Slovak Nuevo Quinteto. Kvinteto interpretuje diela slávneho, svetového skladateľa a hráča na bandoneón Astora Piazzollu v rôznych aranžmánoch.

Astor Piazzolla sa narodil v Argentíne, ale od štyroch do šestnástich rokov vyrastal v New Yorku. Je považovaný za tvorcu nového štýlu tanga „nuevo tango“, ktorý zahŕňa prvky jazzu a klasickej hudby. Vydal niekoľko desiatok albumov, zložil hudbu k viacerým filmom a spolupracoval s Garym Burtonom a Gerry Mulliganom. Hoci svojou tvorbou preslávil tango po celom svete, mal a má v Argentíne veľa odporcov, ktorí tvrdia, že pokazil „ozajstné“ argentínske tango.

Členmi Slovak Nuevo Quinteto sú vynikajúci hudobníci, predovšetkým virtuózny hráč na bandoneón Michal Červienka, Eva Varhaníková, klavír, Imre Farkaš, husle, Róbert Ragan, kontrabas a Peter Solárik, bicie.

Skladby na sobotňajšom koncerte v peknom prostredí Národného domu v Banskej Bystrici dopĺňalo čítanie epizód z knihy Astora Piazzollu vo výbornej interpretácii Štefana Bučka.

Na koncerte odzneli aj dve skladby, ktoré zaspievala Adriena Bartošová a jednu skladbu zaspieval aj manžel Evy Varhaníkovej, Marián Varhaník.

Na koncerte zoskupenia Slovak Nuevo Quinteto, hostí Adrieny Bartošovej, Mariána Varhoníka a Štefana Bučka, bola skvelá atmosféra a poslucháči odchádzali nabití pozitívnou energiou.

Aj v tomto prípade platilo to tradičné: „Kto nebol, môže ľutovať.“

Text: ©Peter Hladký

Foto: ©Peter Hladký

Banská Bystrica, 16. apríla 2023
















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Peter Hladký: Smršť kubánskeho jazzu v Banskej Bystrici