Ľudmila Hladká: Potulky po Grécku - 6. časť - Atény III - Olympijský štadión

Ľudmila Hladká: Potulky po Grécku - 6. časť

Atény III - OLYMPIJSKÝ ŠTADIÓN

Návšteva olympijského štadióna bola pre nás. „čerešnička na torte“. Pri vstupe na štadión zažije človek neopísateľnú atmosféru a dýchne na neho história a stáročia. Štadión je nádherný a ozaj stojí za to, nájsť si čas a zájsť tam.

V útrobách štadióna je múzeum, kde sa návštevníci môžu oboznámiť s históriou obnovy, s dobovými fotografiami z rekonštrukcie, ale hlavne s históriou novodobých Olympijských hier od roku 1896. Sú tam fotografie z jednotlivých Olympijských hier, plagáty, emblémy, olympijské pochodne. Bol to veľký zážitok, byť tam a prostredníctvom fotografií zažiť atmosféru jednotlivých olympijských hier.

Štadión Panathenaic je miestom, kde sa konala prvá novodobá olympiáda, v roku 1896. Je to jediný štadión na svete postavený z mramoru.

Štadión postavil aténsky štátnik Lykourgos v roku 330 p.n.l., predovšetkým pre panaténske hry. V roku 144 n. l. ho aténsky rímsky senátor Herodes Atticus prestaval na mramorový. Má 50 000 miest na sedenie.

Po nástupe kresťanstva v 4. storočí bol z veľkej časti opustený. Štadión bol obnovený v roku 1869 a po rekonštrukcii sa v ňom v roku 1896 konali otváracie a záverečné ceremoniály prvej modernej olympiády.

V 20. storočí bol používaný na rôzne účely a v roku 2004 bol opäť použitý ako olympijské miesto. Tu končí každoročný aténsky klasický maratón a tiež sa tu odovzdáva olympijský oheň hostiteľskej krajine. 

Text: © Ľudmila Hladká

Foto: © Ľudmila Hladká

Foto: © Peter Hladký













































































Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí