Peter Hladký: Smršť kubánskeho jazzu v Banskej Bystrici

Peter Hladký: Smršť kubánskeho jazzu v Banskej Bystrici

Rado Tariška, známy jazzový saxofonista, sa v minulosti prezentoval rôznymi zaujímavými hudobnými projektami. Začiatkom roka pôsobil niekoľko týždňov na Kube, kde sa zoznámil a hral s mnohými kubánskymi muzikantmi. Tak vznikol jeho ďalší pozoruhodný projekt Cubanos a Radovan Tariška. Rado v rámci tohto projektu priviedol na Slovensko špičkových kubánskych muzikantov.

Rolando Luna – hráč na piano, skladateľ a aranžér je jedným z najplodnejších muzikantov. Vydal niekoľko albumov, spolupracuje s mnohými umelcami a podieľal sa na viac ako 200 albumoch. Spolupracoval aj s legendárnym Buena Vista Social Club. Bol nominovaný na ocenenie Latin Grammy za najlepší tradičný tropical album.

Carlos Sarduy – skladateľ a virtuózny hráč na trúbku, krídlovku a perkusie. Na trúbku hrá od štyroch rokov. Má cenu Grammy a dve ceny Latin Grammy za spoluprácu s rôznymi umelcami. Podieľal sa na 50 albumoch a vydal 3 skvelé sólové albumy. Spolupracoval s mnohými legendárnymi muzikantmi ako Chucho Valdés, Bebo Valdés, Steve Coleman, Esperanza Spalding, Conch Buika, atď. Na prvé počutie je každému jasné, že počúva výnimočného muzikanta. Jeho hudba je inšpiráciou pre novú, ale aj starú generáciu hráčov a trúbku a aj pre iných muzikantov.

Matheus Jardim – hráč na bicie, pochádza z Brazílie a žije vo Viedni. Spolupracuje s mnohými hudobníkmi v Európe.

Na basovú gitaru hral malý, talentovaný Áron Hodek a na saxofón Rado Tariška, ktorý dal dohromady tento skvelý projekt.

Horeuvedená zostava zahrala afro-kubánske kompozície s prvkami funku, afro beatu, ale aj Radove kompozície a jazzové aranžmány na motívy slovenských ľudových piesní.

Rado Tariška a aj ostatní členovia zoskupenia, majú iste skúsenosti z hrania na väčších, či menších jazzových festivaloch alebo v jazzových kluboch, ale atmosféra v jazzovom klube Hogo Fogo bola výnimočná. Bol plný klub a nadšení diváci (a aj fotografi), sotva meter od pódia a hudobníkov, prispievali k bezprostrednej výmene energie a nabíjali muzikantov pozitívnou energiou, čo sa odrážalo v strhujúcich kubánskych rytmoch. Diváci spontánne tancovali a spievali. Bol to skvelý zážitok. Atymu Bérešovi, majiteľovi jazzového klubu Hogo FogoRadovi Tariškovi musíme poďakovať, že sme v Banskej Bystrici a aj v ďalších mestách na Slovensku mali možnosť vidieť a zažiť koncert týchto skvelých svetových muzikantov a krásnych ľudí z ďalekej Kuby.

Atmosféru koncertu si môžete vychutnať na priložených fotografiách a rozlúčime sa tradičným konštatovaním: „Kto nebol, môže ľutovať.“

Banská Bystrica, 6. mája 2023

Text © Ing. Peter Hladký

Foto © Ing. Ľudmila Hladká

Foto © Ing. Peter Hladký

Fotografie z koncertu

Cubanos a Radovan Tariška

Rolando Luna

Áron Hodek

Carlos Sarduy

Matheus Jardim

Rado Tariška








































Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube