Ing. Ľudmila Hladká: Demokracia v praxi: Rok do volieb do Európskeho parlamentu

SEMINÁR PRE REGIONÁLNYCH NOVINÁROV

Demokracia v praxi: Rok do volieb do Európskeho parlamentu

Ing. Ľudmila Hladká

Ani sme sa nenazdali a už sa opäť blížia voľby do Európskeho parlamentu, (ďalej len „EP“). Aj z tohto dôvodu, dňa 9. júna 2023, zorganizovala Kancelária EP na Slovensku, v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici seminár pre regionálnych novinárov na tému „Demokracia v praxi: Rok do Európskych volieb.“


Za Kanceláriu EP na Slovensku sa jej zúčastnila tlačová tajomníčka Ivana Janíková Stavrovská a tlačový tajomník Kancelárie EP Ján Jakubov, ktorí predstavili poslanca Európskeho parlamentu za Slovenskú republiku, pána Vladimíra Bilčíka. Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu novinárov v Banskej Bystrici zastupovalo niekoľko jej členov.




Novinári boli oboznámení s tlačovou správou, ktorú vydalo Tlačové oddelenie  Európskeho parlamentu, ktorá obsahuje výsledky prieskumu pod názvom Eurobarometer 2023. Z prieskumu vyplýva, že 71 % občanov EÚ a až 82 % ľudí na Slovensku vníma vplyv Únie na ich každodenný život. Ako uvádza prieskum, záujem verejnosti o voľby do EP vzrástol, avšak nie na Slovensku. Je to o štyri percentuálne body menej, ako v roku 2018. Aj z tejto skutočnosti vidieť, že málo občanov SR si uvedomuje, že byť občanom EÚ a žiť v krajine EÚ znamená žiť v demokracii, že každý občan má zaručenú slobodu pohybu, slobodu prejavu a ľudské práva, čo nie je samozrejmosťou v mnohých štátoch sveta a pred nedávnom to nebolo inak ani na Slovensku. Preto je dôležité, by si občania SR uvedomili dôležitosť nadchádzajúcich volieb do EP.




Slovenská republika je síce malá, ale má rovnaké postavenie pri rozhodovaní o našej budúcnosti v EÚ, ako ktorýkoľvek iný európsky štát. Závisí iba od voličov, akých zástupcov si do EP zvolia a kto a ako nás bude reprezentovať. Je nutné si uvedomiť, že každá legislatívna zmena prijatá EP sa priamo dotýka každého občana EÚ a teda aj nás. Preto je dôležité vo voľbách do EP dať hlas tým, ktorí sú vizionári vo vzťahu k EÚ, majú čo povedať a budú obhajovať záujmy občanov SR v spolupráci s ostatnými členskými krajinami. Treba zdôrazniť, že slobodné cestovanie bez kontrol v rámci EÚ, jednoduchý prechod cez hranice mnohých iných štátov, nám obyvateľom krajín EÚ umožňuje práve pas, ktorý nás na to oprávňuje, ale bez členstva v EÚ by to nebolo možné. Tým, že je SR súčasťou eurozóny, t.j. máme spoločnú menu, občania SR ani nemusia riešiť problém s rôznymi peňažnými menami. Podnikateľom sa otvoril jednotný trh, zjednodušil sa platobý styk, odpočet DPH a aj  ochrana priemyselných práv, (SR je členským štátom Európskeho patentového dohovoru) a vytvorili sa ďalšie legislatívne nástroje, ktoré podporujú podnikanie v Európe. To treba mať na pamäti pri rozhodovaní, či sa volieb zúčastniť alebo nie a koho voliť.




Sila, ktorú reprezentuje EÚ je značná. EÚ musela čeliť mnohým výzvam ako bola migračná vlna, pandémia a v súčasnosti vojna na Ukrajine. Toto by samostatné štáty neboli schopné zvládnuť. V oblasti inovácií, ktorú predstavujú štáty ako sú USA, Kórea, Čína, India a ďalšie vyspelé krajiny musí zabezpečiť dostatočné konkurenčné prostredie, ktoré pomôže udržať na trhu práve európske firmy. Samostatné malé štáty nie sú schopné takýmto silným krajinám konkurovať. Na základe týchto skutočností by si mali aj občania SR uvedomiť že, ak európske firmy podľahnú konkurenčným firmám iných štátov, schudobnejú všetci občania EÚ. Tento predpoklad potvrdil aj Brexit. Odchodom Veľkej Británie z EÚ sa jej ekonomika prepadla o niekoľko rokov späť. V súčasnosti je snaha Veľkej Británie o čo najtesnejšiu spoluprácu s EÚ. Preto sily, ktoré na Slovensku vyzývajú na vzdanie sa členstva v EÚ, nie sú korektné a občanov iba zavádzajú.



Digitálny priestor je plný dezinformácií. Vplyv digitálneho priestoru na myslenie, rozhodovanie občanov SR ako aj v EÚ je značný a vo veľkej miere ovplyvňuje verejnú mienku. Z tohto dôvodu EP vypracoval „Digital Service Act (DSA) - Akt (zákon) o digitálnych službách“, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2024. Tento zákon má z digitálneho priestoru odstrániť nenávistné prejavy a nezákonný a zavádzajúci obsah. Zákon zavádza pravidlá, ktorých úlohou je chrániť online používateľov a zaručovať slobodu prejavu. Základným princípom novej právnej normy je „Čo je nelegálne offline, bude v EÚ nelegálne aj online“. Môžeme byť hrdí, že jedným z hlavných tvorcov prijatej legislatívy je aj pán Vladimír Bilčík, poslanec EP za SR, ktorý zdôraznil, že cieľom novej legislatívy je vymedzenie využívania digitálneho priestoru v prospech jeho užívateľov, zamedzenie jeho zneužívania šírením nelegálneho obsahu, online diskriminácii a iných  spoločenských hrozieb a tiež zavedenie zodpovednosti za zverejnený obsah. 



Ďalšou zaujímavou témou bola diskusia o praktickom využití umelej inteligencie a o aspektoch bezpečnosti jej využitia. EP pripravuje návrh zákona o bezpečnosti využívania umelej inteligencie v praxi. V pripravovanom zákone by mali byť zadefinované zásady pravidiel jej využitia, na ktorých sa vo veľkej miere podieľa aj pán Bilčík. Umelá inteligencia je dôležitá pre digitalizáciu spoločnosti. Využíva sa v mnohých oblastiach spoločnosti ako je napr. online nakupovanie, vyhľadávanie informácií na webe, automatické prekladače, inteligentné domácnosti, ktoré šetria energiu, v zdravotníctve, v automobilovom priemysle, kybernetickej bezpečnosti, ale využíva sa aj v boji proti dezinformáciám a pod. Preto je pripravovaná právna norma taká dôležitá pre prax. V rámci diskusie zástupca EP odpovedal na otázky, ktoré sa týkali prijatej a pripravovanej právnej normy. 


Na záver treba poďakovať poslancovi EP pánovi Vladimírovi Bilčíkovi, zástupcom kancelárie EP na Slovensku a tiež pani Ivete Kubekovej, tajomníčke Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov a OZ SCIJ Slovakia, za zorganizovanie tohto seminára v Banskej Bystrici. 

Banská Bystrica, 12. júna 2023

 Text: © Ing. Ľudmila Hladká

Foto: © Ing. Ľudmila Hladká

Foto: © Ing. Peter Hladký 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí