Peter Hladký: Ondřej Štveráček Quartet v Hogo Fogo Jazz & Art Club

Peter Hladký: Ondřej Štveráček Quartet v Hogo Fogo Jazz & Art Club


Jazzový klub Atyho Béreša Hogo Fogo robí pre kultúrnu obec v Banskej Bystrici neoceniteľnú službu. Počas jeho existencie dokázal do Banskej Bystrice priviest veľké množstvo kvalitných umelcov 
a zorganizovať niekoľko sto koncertov a podujatí.


Medzi veľmi kvalitné koncerty patrilo aj vystúpenie Ondřeja Štveráčka a jeho kvarteta európskej úrovne v zložení: Ondřej Štveráček – saxofón, Klaudius Kováč – piano, Ján Fečo – kontrabas a Jesse Simpson z USA, ktorý žije v Čechách – bicie.


Klaudius Kováč

Saxofonistu Ondřeja Štveráčka volajú jeho priaznivci “český Coltrane”. Je členom orchestra Gustáva Broma, Bigbandu Matúša Jakabčica, hráva v kluboch a vydal niekoľko úspešných vlastných albumov.


Ondřej Štveráček

Klaudius Kováč má v Banskej Bystrici veľa fanúšikov, keďže tu pôsobil veľa rokov, aj ako muzikant 
a aj ako pedagóg. Vychoval a ovplyvnil celú generáciu úspešných muzikantov. Okrem toho bol s jeho nevlastným synom Ľubošom Gašparom, dušou ďalšieho jazzového klubu Jazz Klub 12. Hráva s hudobníkmi z rôznych krajín a kontinentov. Je členom NBS tria, skupiny Bashavel, s ktorou získal 
v roku 2017 ocenenie Radio Head Awards. Bol členom zoskupenia Swing Q saxofonistu Štefana Čemana, hráva v zoskupeniach Lukáš Oravec Quartet, Radovan Tariška Radio Head, Galiano Forever, spolupracoval s hudobníkmi ako Janusz Muniak, Piotr Baron, Lee Andrewson, Dodo Šošoka, Milo Suchomel, Lazaro Cruz, Yvona Sanchez, Robert Balzar. Klaudius Kováč hral na mnohých CD, ale nedávno vydal vlastné CD Reminiscence, ako poctu jazzovému muzikantovi a skladateľovi, rómskemu klaviristovi Ernestovi Oláhovi, pri príležitosti jeho nedožitých osemdesiatych narodenín.


Jan Fečo


Ďalší člen kvarteta, Ján Fečo, je absolvent Konzervatória Jaroslava Ježka, laureát ceny za najlepšieho sólistu v roku 2011 na Medzinárodnom jazzovom festivale v Nových Hradech (ČR), je jedným z najmladších hudobníkov z rodiny Fečovcov. Hrá súčasný jazz a hard-bop, s vplyvmi latinskoamerickej hudby, hip-hopu a aj rómskych ľudových melódií, ktoré vytvárajú autentické jazzové prvky. Jeho súbor získal v roku 2012 prvé miesto v súťaži Czech Jazz Contest. Vystupuje s BigBandom Gustáva Broma a s Kristinou Barta & Miroslavom Hloucalom.   





Jesse Simpson

Jesse Simpson pochádza z USA a žije v Českej Republike. Vyštudoval Manhattan School of Music v New Yorku. Hral so známymi hudobníkmi - Joe Lovanom, Johnom Abercrombie, Chrisom Cheekom, Louiom Bellsonom, Marcom Coplandom, Kevinom Haysom a ďalšími.


Jan Fečo a Ondřej Štveráček


Jesse Simpson je známy aj tým, že si sám vyrába činely, ktoré aj predáva.









Koncert zoskupenia Ondřeja Štveráčka Quartet v Hogo Fogo Jazz & Art Clube v Banskej Bystrici bol pohladením pre dušu a bol zážitok sledovať skvelé sóla, komunikáciu a výmenu energie medzi publikom a umelcami a aj medzi samotnými umelcami.



















Sme radi, že sme mali možnosť opäť zažiť pohodovú atmosféru a okrem toho bolo príjemné stretnúť sa a stráviť pár príjemných chvíľ s priateľmi Ondřejom Štveráčkom a Klaudiusom Kováčom, s ktorými sme sa dlhší čas nevideli.



Po prvej kľaňačke a srdečnom potlesku muzikanti kvarteta Ondřeja Štveráčka zahrali ešte jeden prídavok.




Vďaka Aty Béreš a priatelia z jazzového klubu Hogo Fogo za zorganizovanie koncertu a za príjemný zážitok.

Myslím, že aj tento report môžeme ukončiť tradičným konštatovaním: „Kto nebol, môže ľutovať.“


V Banskej Bystrici, 1. októbra 2023

Text: © Peter Hladký

Foto: © Ľudmila Hladká
Foto: © Peter Hladký


















Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí