Peter Hladký: Exkurzia v SOŠ pod Bánošom

Peter Hladký: Exkurzia v SOŠ pod Bánošom

Členovia, rodinní príslušníci a priaznivci Rotary klubu Banská Bystrica sa v septembri zúčastnili zaujímavej exkurzie na Strednej odbornej škole pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorú do dnešnej podoby vybudoval a zveľadil riaditeľ školy a člen klubu Ing. Pavel Fiľo.

Školu reprezentujú rôzne výrobky študentov

SOŠ pod Bánošom v Banskej Bystrici je moderná škola, ktorá vychováva odborníkov v oblasti poľnohospodárstva, včelárstva, pivovarníctva a sladovníctva, podnikaní v chove malých a spoločenských zvierat, v manažmente regionálneho cestovného ruchu. Škola má viac ako 1000 študentov, je aktívne zapojená do európskeho programu Erasmus+ a predstavuje efektívne prepojenie teórie s praxou. Študenti majú možnosť bývať v internáte školy. Okrem stredoškolského štúdia ponúka škola odborné školenia a kurzy v oblasti včelárstva, poľovníctva a ovocinárstva pre verejnosť.

Riaditeľ školy Ing. Pavel Fiľo otvára odbornú prednášku 
o invázii ázijských sršňov do Európy

 
Riaditeľ školy Ing. Pavel Fiľo pripravil v rámci exkurzie odborné prednášky o hrozbe invázie ázijských sršňov, prednášky a praktické ukážky odviečkovania medových plástov a stáčanie medu medometom. Exkurzia pokračovala prehliadkou dielní na výrobu rámikov a úľov, samozrejme aj úle so včelami a videli sme aj nové zariadenie na výrobu piva.

Odborná prednáška o odviečkovaní medových plástov a o stáčaní medu







Každý účastník exkurzie mal možnosť prakticky 
si vyskúšať odviečkovanie medových plástov









Zariadenie na stáčanie medu


Odborný príspevok aktívneho včelára Igora Patráša

Ukážka stáčania medu a koštovka

Predstavenie rôznych zariadení, ktoré sú potrebné vo včelárstve



Ukážka rôznych typov hniezd




Zariadenie na výrobu piva



V ďalšej časti si účastníci exkurzie vypočuli ďašiu odbornú prednášku o liečebných účinkoch spojenú s ochutnávkou rôznych druhov medu s kombinovaných s rôznymi ingredienciami. 



Prednáška o účinkoch rôznych druhov medu zmiešaných 
s rôznymi ingredienciami bola tiež veľmi zaujímavá 









Účastníci exkurzie mali možnosť ochutať rôzne druhy medu








Na záver si účastníci exkurzie mohli pochutnať na vynikajúcich domácich špecialitách a zákuskoch, ktoré vyrábajú študenti školy a sú komerčne k dispozícii v školskej predajni pre širokú verejnosť. 

Domáce špeciality a zákusky vyrobené študentami školy boli výborné a chutili skvele


Exkurzia bola veľmi intenzívna, obohacujúca a účastníkom rozšírila vedomosti a všeobecný rozhľad. Navyše, celý čas panovala príjemná a pohodová atmosféra a Ing. Pavlovi Fiľovi sme veľmi vďační za príjemne a efektívne strávený čas. 

Bol to veľmi pekný večer v kruhu priateľov. 

Banská Bystrica, November 2023 

Text © Ing. Peter Hladký 
Foto © Ing. Ľudmila Hladká
Foto © Ing. Peter Hladký

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí