Ing. Peter Hladký: Slávnostné premietanie filmu o Ukrajine, Tí, ktorí zostali

Ing. Peter Hladký: Slávnostné premietanie filmu o Ukrajine, Tí, ktorí zostali


Začiatkom apríla, presnejšie 3. apríla 2024, sa v Slovenskej národnej galérii (SNG) uskutočnilo slávnostné premietanie, posledného, piateho dielu dokumentárneho cyklu o ukrajinských mestách a dedinách zasiahnutých vojnou a o osudoch ľudí, ktorí nemohli alebo nemali kam odísť – „Tí, ktorí zostali“. V tomto, posledom dieli je zdokumentovaná aj spoločná návšteva prezidentky SR Zuzany Čaputovej a prezidenta ČR Petra Pavla, Kyjeva a Černihivskej oblasti.




Slávnostné premietanie, za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a mnohých veľvyslancov, darcov, dobrovoľníkov a aktivistov, bolo poďakovaním všetkým, ktorí jeho vznik podporili. Na premietanie, pozvali tvorcovia filmu, ako darcov a podporovateľov, aj nás, spolu s manželkou, ale tá bohužiaľ ochorela, tak sme na premietanie išli s našim starším synom Michalom.


Využil som prítomnosť pani prezidentky, aby som jej poďakoval za podporu a za účasť na medzinárodnej konferencii Human Forum v Banskej Bystrici, ktorú aktívne pomáhajú organizovať viacerí členovia Rotary klubu Banská Bystrica. Pani prezidentke som odovzdal dva výtlačky časopisu Rotary Good News z januára 2003 a 2024, kde sú uverejnené články o jej účasti na konferenciách Human Forum 2022 a 2023 aj s fotografiami.


Dokumentárny cyklus nakrútili zakladajúce členky občianskeho združenia Mier Ukrajine, režisérka Viera Dubačová a producentka Lucia Štasselová. Viera Dubačová pochádza z Banskej Bystrice kde má veľa osobných priateľov a podporovateľov.


Okrem dokumentárneho cyklu „Tí, ktorí zostali“, pripravujú ďalší dokument dokument „Ruka na srdci“, o tom, ako sa v dôsledku vojny menia ženy, ktoré sa rozhodnú vstúpiť do armády a brániť svoju vlasť.


Po slávnostnej projekcii bola beseda a rozprávanie režisérky Vierky Dubačovej a producentky Lucie Štasselovej o nápade natočiť tento dokument a čo všetko na Ukrajine zažili. Celkovú atmosféru doplnila svojím rozprávaním aj dobrovoľníčka a aktivistka, ktorá na Ukrajine pôsobí niekoľko rokov. 




Nakoniec pred publikum predstúpila pani prezidentka a poďakovala všetkým, ktorí sa na filme podieľali a pozvala ich na pódium. Tím jej venoval darček a kyticu kvetov. Pani prezidentka každému osobne poďakovala.


Občianske združenie Mier Ukrajine, za ktorým tiež stoja, medzičasom spustilo občiansku finančnú zbierku na nákup munície pre Ukrajinu, v rámci českej iniciatívy, do ktorej sa vláda SR odmietla pridať a za osem dni zbierka prekonala hranicu 3.5 mil. eur. Túto iniciatívu tiež podporuje niekoľko desiatok tisíc občanov, ktorí vnímajú, že agresia Ruska na Ukrajine sa týka aj nás a celej Európy.


Po premietaní bol raut s príjemnými stretnutiami a rozhovormi s aktivistkami a dobrovoľníčkami, ktoré pôsobia na Ukrajine a aj s bývalým poslancom NR SR pánom Osuským.




Som rád, že sme podporili vznik dôležitého dokumentu a že som mohol osobne poďakovať pani prezidentke a odovzdať jej výtlačky časopisu Rotary Good News.


Bol to veľmi príjemný večer naplnený pozitívnou energiou a stálo za to cestovať kvôli tomu z Banskej Bystrice do Bratislavy. Príjemnú atmosféru dokumentujú aj priložené fotografie.


Banská Bystrica, Apríl 2024.

Text: © Ing. Peter Hladký

Foto: © Ing Peter Hladký

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí