Ľudmila Hladká: Múzeum moderného umenia v Berne

Ľudmila Hladká: Múzeum moderného umenia v Berne


Múzeum moderného umenia v Berne je známe tiež pod názvom Zentrum Paul Klee, ktoré navrhol taliansky architekt Renzo Piano a obsahuje zbierku diela Paula Kleea.


Stavba má podobu troch zvlnených kopcov a zapadá do krajiny.


Do galérie je možné dostať sa aj autobusom priamo z Bernu, ktorý tam chodí v pravidelných intervaloch. Neďaleko galérie je reštaurácia a v prípade pekného počasia je okolie ako stvorené na prechádzku.


Paul Klee bol nemecký umelec švajčiarskeho pôvodu. Narodil sa 1879 v Munchenbuchsee pri Berne v umeleckej rodine. Detstvo strávil vo Švajčiarsku. Jeho otec bol učiteľ hudby a preto Paul Klee najskôr inklinoval k hudbe. Venoval sa hre na husle. Talent zdedil po rodičoch a už ako 11 ročný sa stal mimoriadnym členom Bernskej hudobnej asociácie. Keďže mal po otcovi nemecké občianstvo, po maturite sa v roku 1898 presťahoval do Mníchova. Rozhodol sa venovať maliarstvu, ku ktorému mal od detstva blízko. Najskôr študoval grafiku, neskôr navštevoval hodiny maľby u Franza von Stucka na mníchovskej Akadémii výtvarných umení.


Paul Klee: Angel Dubious (Pochybujúci anjel)

Paul Klee: Angel, still groping (Anjel, ešte stále hľadá cestu) 

V roku 1920 začal učiť na umeleckej škole Staatliche Bauhaus vo Wiemare aj so svojim priateľom Kandinským. Bauhaus bola progresívna škola, v ktorej sa presadzovalo slobodné, nezávislé umenie. Počas svojho pôsobenia v Bauhause sa zaoberal najmä olejomaľbou a experimentovaním s rozličnými technikami. Neskôr musel, z politických dôvodov, školu opustiť. Prijal pozíciu v Akadémii Umenia v Dusseldorfe, kde mal možnosť pokračovať v súlade s princípmi Bauhausu. Tu vyvinul divizionistickú maliarsku techniku.


Paul Klee: Training (Tréning)
Paul Klee: Raving Cook (Šialená kuchárka)


Jeho diela sú ovplyvnené mnohými umeleckými smermi ako sú expresionizmus, kubizmus dadaizmus, surrealizmus, konštruktivizmus. Vo svojich dielach sa tiež vyjadroval k politickej situácii, čo viedlo k jeho umeleckej izolácii.  Po nástupe nacizmu v roku 1933 bol Bauhaus zrušený, diela Paula Klee boli označené ako degeneratívne a rodina sa presťahovala späť do Bernu.


Paul Klee: Caligula


Paul Klee: Opened (Otvorené)

V roku 1939 Klee vytvoril 29 diel, v ktorých vystupujú anjeli. Anjeli v jeho tvorbe nepredstavovali typických nebeských anjelov, ale boli to stvorenia sužované ľudskými slabosťami a rozmarmi. Zomrel v Berne v roku 1940.


Pail Klee: Bastard

V galérii okrem stálej výstavy tvorby Paula Klee, sú vystavené aj diela iných autorov. V čase našej návštevy tam vystavovali diela Hannah Hoch, Raoul Hausmann, ktorí patria do berlínskej skupiny Dadaistov a svojou tvorbou fotomontáží zosmiešňovali spoločnosť a autority. John Heartfield, rozvíjal fotomontáže do efektívnej formy politickej propagandy.


Hannah Hoch, (narodila sa v1889 v Gotha, neskôr sa presťahovala do Berlína, kde v roku 1978 zomrela) bola sloboda umenia dôležitejšia ako politický dopad jej tvorby, ale neskôr, práve pre politický charakter mnohých fotomontáží, bola jej tvorba označená nacistami ako degeneratívna forma umenia, podobne ako umelecká tvorba Paula Klee.


Hannah Hoch ako prvá umelkyňa využila silu obrázkov v každodennom živote prostredníctvom ich zverejňovania v mass-médiách ako sú noviny časopisy, film, plagáty a pod. 


Mnohí avantgardní umelci ako bol Paul Klee, Wassily Kandinsky a Kurt Schwitters najskôr inklinovali k hudbe a až neskôr k vizuálnemu umeniu, tak podobne, aj Hannah Hoch sa inšpirovala Mozartom a Verdim.


Hannah Höch: Mozart

Obrázky predstavujú modelovanie typu „nového človeka“. Dve ideológie nemecká a ruská, ktoré sa snažili o vytvorenie typu „nového človeka“, ktorý by bol fyzicky vytrénovaný a ideologicky disciplinovaný na základe ideológie tried a rasovej čistoty spoločnosti. 


Návšteva Múzea moderného umenia, resp. Centra Paula Klee v Berne rozhodne stojí za to.


Banská Bystrica, Február 2024
 
Text: © Ing. Ľudmila Hladká 
Foto: © Ing. Ľudmila Hladká
Foto: © Ing. Peter Hladký

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ing. Peter Hladký: Deň obce Hatné 2023

Peter Hladký: Koncert Solo v Hogo Fogo Jazz & Art Clube

Ing. Peter Hladký: Koncert na nádvorí